Ulykkelige Arabia – Verden etter Jemen
- Dato
- Tid
- 17:00 -
- Sted
- Online
Den norske Atlanterhavskomité og Nobels Fredssenter inviterer til samtale med forsker og forfatter Cecilie Hellestveit. Hellestveit har nylig gitt ut boken «Ulykkelige Arabia – Verden etter Jemen», og vil i samtale med Kate Hansen Bundt gå dypere inn på sentrale temaer fra boken.
I gode, gamle dager ble Jemen beskrevet som «Lykkelige Arabia». Slik starter Hellestveit sin nye bok om nettopp Jemen. Denne boken handler imidlertid om alt annet enn et lykkelig Arabia. Ti år etter den arabiske våren er regionen herjet av krig, hungersnød, klimaendringer, befolkningsvekst og radikale ideologier. De fremste ofrene er befolkningen i Jemen, som de siste seks årene har vært slagmark for hele Arabias krig. Likevel beskrives krigen som en fordekt, fornektet og forglemt konflikt.
Boken tar utgangspunkt i Jemen, men handler like mye om geopolitikk, regionale konflikter og det store spillet om Gulf-regionen. Den handler om kampen om makten i Arabia, om rivalisering mellom Iran og Saudi Arabia og om tiltagende økonomisk, politisk og militær drakamp mellom globale makter. USA, Russland og Kina dukker stadig opp. Det gjør også Norge.
Samtalen blir strømmet direkte på DNAK og Nobel Fredssenters Facebook-sider, samt DNAKs YouTube-kanal.
Samtalen finner sted på Nobels Fredssenter, inne i Fredsprisutstillingen 2020. Utstillingen handler om årets fredspris til Verdens matvareprogram og om hvordan mat blir brukt som våpen i konflikter verden over. Konflikten i Jemen er tema for et av bildene i utstillingen.
Cecilie Hellestveit er samfunnsviter og jurist med doktorgrad i krigens folkerett fra Universitetet i Oslo. Hun arbeider med folkerett og væpnede konflikter og har vært tilknyttet en rekke forskningsinstitusjoner i Norge og utlandet. Hellestveit er medlem av Oljefondets etikkråd og tilknyttet Folkerettsinstituttet.