Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fagtur til Svalbard 2024

Den norske Atlanterhavskomité

KV Jan Mayen utenfor Molde.

Foto: Anders A. Kveli

Den årlige fagturen til Svalbard i regi av Den norske Atlanterhavskomité og Folk og Forsvar fant i år sted fra 28. august til 3. september.

Maia og Anders fikk i år æren av å representere Den norske Atlanterhavskomité på reisen nordover. Turen startet med tidlig oppmøte på Gardermoen 28. august, hvor deltakerne fikk et første møte med hverandre før avreise til Longyearbyen. Årets deltakere representerte et bredt spekter av institusjoner, som Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Forsvaret, Politiet og akademia.

Foto: Anders A. Kveli

Etter innkvartering på hotellet i Longyearbyen, tok vi turen til Sysselmesterens kontor, for en orientering fra assisterende sysselmester Katharina Rise. Her fikk vi en dypere forståelse av Svalbards historie, innholdet i Svalbardtraktaten, og ikke minst hvordan den norske stat og innbyggerne på Svalbard forholder seg til den russiske befolkningen på Svalbard/i Barentsburg etter invasjonen av Ukraina. Deretter hadde vi noen timer med egentid som ble brukt til å utforske Longyearbyen og omegn. Noen tok seg tiden til å gå innom Svalbard museum for å oppleve den over 400 år gamle historien og dyrelivet på Svalbard på nært hold. Én deltaker var så heldig at han så en polarrev i utkanten av sentrum, men (heldigvis) ingen isbjørn.

Den 29. august var en innholdsrikdag med mange spennende besøk. Vi startet dagen hos Tolletaten, som siden mai 2022 har hatt myndighet til å kontrollere vareførsel på Svalbard. Tolletaten sin tilstedeværelse i Longyearbyen reflekterer en endret sikkerhetspolitisk situasjon, hvor det legges vekt på å hindre at Svalbard brukes til å omgå sanksjons- og eksportkontrollregelverket. Deretter tok vi bussen opp til Platåberget og KSAT, og fikk se den stadig voksende satellitt-antenneparken, som på nåværende tidspunkt er verdens største bakkestasjon. Stasjonen har et unikt fortrinn ved å være plassert 78 grader nord. Fra Platåberget kan KSAT, som eneste kommersielle aktør i verden, kommunisere med satellitter som passerer over Nordpolen 14 ganger daglig.

Etter lunsj besøkte vi Store Norske, som for over 100 år siden etablerte gruvedrift i Longyearbyen. Møtet ga oss en dypere innsikt i forvandlingen av Longyearbyen, fra gruvesamfunn til internasjonal bygd hvor forskning, turisme og kommersiell aktivitet står i fokus. Administrerende direktør Rune Midtgaard fortalte oss også omhvordan Store Norske er strukturert, som en sentral aktør på Svalbard, men som nå satser på fornybar energi, næringseiendommer og logistikk.

Møtet var etterfulgt av en omvisning i Gruve 3, som tidligere ble driftet av Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1969 til 1996, men som nå fungerer som museum. Omvisningen her var et av høydepunktene fra turen, som ga oss et innblikk i hvordan livet som gruvearbeider var. Vi fikk prøve den typiske «lompendressen», hjelm og hansker, og gikk hele 800 meter inn i fjellet. Der fikk vi blant annet prøve å krype inn i de trange sidegangene hvor gruvearbeiderne hakket ut kull for hånd, og vi fikk oppleve hvordan total mørke kjennes, da alle skrudde av lyktene sine.

På ettermiddagen hadde vi litt egentid, som flere fra gruppen brukte på å teste ut badevannet på Svalbard. Tilbakemeldingen var klar: det var kaldere enn vannet i de sørnorske fjordene!

På kvelden ble vi hentet av «Sjøbjørnene», Kystvaktens små båter, som fraktet oss til KV Jan Mayen, hvor vi skulle tilbringe de neste fire dagene om bord. Så startet seilaset mot fastlandet og Molde, hvor turen skulle ende.

De første dagene var preget av mye tåke og åpent hav, så vi tilbragte mye tid med seminarer som deltakerne hadde forberedt om Svalbard og nordområdene, basert på deres sektorielle og faglige ståsted. Mye tid fikk vi også til å bli kjent med mannskapet, gjennom blant annet volleyball kamp og quiz. Vi fikk også god innsikt i hvordan Kystvakten jobber, både gjennom et foredrag fra skipssjef på KV Jan Mayen, orlogskaptein Frode Urke, og gjennom utallige besøk på broen.

Et av høydepunktene for mange var besøket på Bjørnøya , som ligger midt mellom Svalbard og fastlandet. På øyen er det en viktig værstasjon, hvor ni personer bor og jobber i seks måneder av gangen. Vi fikk besøke værstasjonen og lære om hvordan de jobber, etterfulgt av et koselig kaffeslabberas. Men viktigst av alt fikk vi også bli medlemmer av Bjørnøyas nakenbadeklubb, slik tradisjonen er på Svalbard-turene til FOF og DNAK.

Foto: Anders A. Kveli

Etter hvert som vi nærmet oss fastlandet ble været bedre, og vi fikk med oss både Helgelandskysten og Torghatten. Innseilingen til Molde foregikk i strålende sol, blikkstille vann og 20 grader. Det endte selvsagt med badstu og bading i Molde også, så trioen var komplett. Bedre slutt på turen kunne vi ikke fått!

Den norske Atlanterhavskomité vil gjerne rette en stor takk til Folk og Forsvar som medarrangører, våre samarbeidspartnere i Longyearbyen, turens deltakere og Kystvakten for en flott, lærerik, spennende og unik fagtur til Svalbard. Vi sitter igjen med mange inntrykk og mer kunnskap enn hva vi kom med. Vi takker for turen denne gang og håper på et gjensyn.