Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Storbritannia går til urnene

Audun Reiby, informasjonsrådgiver i DNAK

Det nærmer seg valg i Storbritannia: Mindre enn to uker gjenstår til britene enten fornyer sin tillit til statsminister David Cameron - eller gir muligheten til en av hans politiske motstandere, som Ed Milliband. I denne utgaven av Ukens Analyse gir vi våre lesere muligheten til å prøve en britisk "valgomat" som lar deg finne ut hvilket britisk parti du har mest til felles med og legger samtidig med lenker til artikler og videoer som forklarer "hva som egentlig står på spill". (OBS! Vi arrangerer seminar om valget 6. mai!)


Om under to uker er det valg i Storbritannia. Britene går til valgurnene for å velge nytt parlament og mye står på spill: Blant annet har statsminister David Cameron lovet valg om Storbritannias medlemskap i EU dersom han vinner valget, og den neste statsministeren må også bestemme hvordan Storbritannia best kan håndtere de store økonomiske utfordringene.

Alt tyder på at det blir et spennende valg: Ifølge BBCs løpende meningsmåling er de to største partiene, Labour og de konservative, jevnstore, med 34% oppslutning hver. Et vel så interessant aspekt er at både SNP (som tapte kampen om uavhengighet for Skottland for åtte måneder siden) og UKIP ligger an til å øke sin oppslutning. Dette øker sjansen for at ingen partier får rent flertall, noe som tyder på at Storbritannias neste regjering enten må inngå en koalisjon (som i dag) eller styre som en mindretallsregjering.

I denne ukens Ukens analyse deler vi både en britisk «valgomat» og Wall Street Journal sin video om valget, samtidig som vi varsler om at vi arrangerer et seminar om det britiske valget 6. mai. God helg!

Valgomat: https://uk.isidewith.com/
Video (Wall Street Journal): "What's at stake?"

Audun Reiby er informasjonsrådgiver i Den norske Atlanterhavskomité der han blant annet er redaktør for skriftsseriene og er ansvarlig for kommunikasjon. Han har fra før en mastergrad i statsvitenskap fra UiO (2012), samt en mastergrad i Chinese Studies fra SOAS/UoL (2013).