Tilbakeblikk på Arendalsuka 2024
For tredje år på rad ble Arendals Sjømandsforening på Tyholmen omdannet til "Forsvars- og sikkerhetspolitikkens hus" under Arendalsuka. Huset har befestet sin posisjon som ledende på tematikk som omhandler utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer Norge, Europa og verden står overfor.
DNAK var hoved- og medarrangør på fem av i alt 20 arrangementer og samtlige var svært godt besøkt. I tillegg deltok generalsekretæren i år på hovedprogrammet med «Harald i bakgården» og på den årlige Tysklandsdebatten arrangert av Willy Brandt-stiftelsen. I denne artikkelen kan du se opptak av alle arrangementene, lese relevante nyhetsoppslag, samt teste dine kunnskaper i vår "sikkerhetspolitiske quiz".
Harald i bakgården: Hvor går NATO?
På mandagen var generalsekretær Kate Hansen Bundt invitert til å delta på hovedprogrammet og satt i panel med tidligere DNAK-alumni Karen-Anna Eggen, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og Kai Eide, tidl. norsk diplomat og politiker. De diskuterte Nato etter toppmøtet i D.C. og veien videre for 75-åringen. En fullsatt bakgård og gode diskusjoner ble ledet av journalist Harald Stanghelle.
~
Tirsdag 13. august arrangerte vi hele fire seminarer og en sikkerhetspolitisk quiz på kvelden. Det ble en hektisk og innholdsrik dag for komiteen.
NATO etter Washington-toppmøtet
Seminaret «NATO etter Washington-toppmøtet» bød på fulle hus og kø i døren. Panelet bestod av viseadmiral Louise Dedichen, sjef for Norges militærmisjon i Brüssel, Trygve Smidt, forsker ved Krigsskolen og Karsten Friis, seniorforsker ved NUPI. Generalsekretær i DNAK, Kate Hansen Bundt ledet samtalen. Paneldeltakerne diskuterte om Washington-toppmøtet var en suksess, og hva Natos nye reformprosesser betyr for oss her til lands. Se opptaket av arrangementet i lenken under:
Arrangementet ble også omtalt i media, da paneldeltaker viseadmiral Louise Dedichen tok til orde for at Norge bør bidra med vesentlig mer støtte til Ukraina. Vi har samlet to artikler om temaet i henholdsvis VG og Altinget.
- Forsvarstopp ber Norge skru opp Ukraina-støtten
- Dedichen med tordentale: Mener Norge bør hjelpe Ukraina mye mer (krever innlogging)
Panelet utfylte hverandre godt og vi fikk betraktninger sett fra et NATO-perspektiv satt inn i en norsk kontekst.
Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk med utenriksministeren
Senere hadde vi æren av å dele en hel time med vår utenriksminister Espen Barth Eide, ledet av generalsekretær i DNAK, Kate Hansen Bundt. De samtalte om hva som rører seg innenfor utenriks- og sikkerhetspolitikken, med fokus på hvordan dette påvirker oss her hjemme i Norge.
Barth Eide mente toppmøtet i Washington reflekterer et sterkt samhold i Alliansen og et tydelig Amerikansk lederskap, med gjenfunnet fokus på nærområdene. Videre reflekterte utenriksministeren rundt Norges rolle i Alliansen i lys av svensk og finsk Nato-medlemskap. Samtalen ble omtalt av High North News.
Du kan høre hele timen i opptak under:
Vesten, Russland og Ukraina
I neste panel, også dette ledet av DNAs generalsekretær, tok vi for oss hvordan vi skal forholde oss til Russland i årene fremover, og hvordan situasjonen ser ut for de ukrainske styrkene etter sommerens offensiver. Paneldeltakerne Stian Jensen, stabssjefen til Jens Stoltenberg, Katarzyna Zysk, professor ved IFS, og Generalløytnant (P) Arne Bård Dalhaug, seniorrådgiver i DNAK, var alle enige om at Russland nå bruker store ressurser på å holde på de delene av Ukraina som de erobret i 2022, og ifølge Jensen gjør Ukraina det bedre enn fryktet. Zysk kommenterte også Ukrainas offensiv i Kursk-fylket i Dagsavisen (+): - Dette er ydmykende for Putin, sa hun. Dalhaug ble også intervjuet av Altinget i Arendal: – Det er god militær logikk å gå på offensiven for å påvirke motstanderen, og det bør gjøres oftere i møte med Russland.
Du kan høre hele samtalen her:
The U.S. election and its implications for Ukraine
Dagens siste seminar var en samtale mellom Dr. Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved UiO og professor II ved FHS, og Jon Gundersen, Senior Foreign Service Officer (P) og tidligere Chargé d'Affaires ad interim United States to Ukraine. De tok for seg hvordan det amerikanske valget til høsten vil påvirke Ukraina, og Gundersen delte sine erfaringer både fra Ukraina og fra innsiden av amerikansk utenrikstjeneste.
Senere på kvelden inviterte vi til forsvars- og sikkerhetspolitisk quiz, i samarbeid med Forsvarets Forum, hvor det også i år var godt oppmøte og høylytt entusiasme blant deltakerne.
Test dine kunnskaper og ta årets sikkerhetspolitiske quiz her!
Mens resten av DNAKs ansatte arrangerte quiz, deltok generalsekretær Kate Hansen Bundt på den årlige Tysklandsdebatten i regi av Willy Brandt-stiftelsen. Den kan du se i opptak her:
EU bygger sikkerhet – henger vi med?
Arendalsukas siste seminar for vår del ble arrangert i samarbeid med NUPI, og tok for seg EUs rolle i forsvars- og sikkerhetspolitikken. Her dannet den regjeringsoppnevnte EØS-kommisjonen sin rapport, som ble levert 11. april i år, et utgangspunkt for en større diskusjon. I panelet satt Oda Helen Sletnes, Medlem av EØS-utredningen og tidligere norsk EU-ambassadør, Anders Eide, Norges ambassadør til EU, Torbjørn Svensgård, Direktør ved Forsvars- og Sikkerhetsindustriens Forening (FSi), Christian Tybring-Gjedde, Stortingsrepresentant og medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen (uavhengig), Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant og nestleder i Venstre (V). Debatten ble ledet av Karsten Friis, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
Atlanterhavskomiteen er fornøyd med årets Arendalsuke og kommer tilbake neste år!