Tid og sted
VÅR:
Tromsø: 24. mars, Universitetet i Tromsø
Kristiansand: 9. april, Universitetet i Agder
Stavanger: 23. april Joint Warfare Centre på Jåtta
HØST:
Bodø: 11. september Universitetet i Nord-Norge
Trondheim: 29. oktober Luftkrigsskolen
Oslo: 12. november Litteraturhuset
Bergen: 17. november Sjøkrigsskolen
Foredragsholdere*
| Sverre Lodgaardskal snakke om det internasjonale konfliktbildet i 2014 under tittelen "Fra 1914 til 2014: Det internasjonale konfliktbildet i 2014".
Sverre Lodgaard er en norsk seniorforsker ved NUPI med erfaring fra flere ledende stillinger innen både statlige og ikke-statlige organisasjoner: Han har erfaring som direktør for NUPI (1997-2007), FNs nedrustningsinstitutt UNIDIR i Genève (1996-1996) og Instiutt for Fredsforskning (PRIO).
Han har freds-, utenriks- og sikkerhetspolitikk som sitt spesialområde og har de siste årene særlig vært opptatt av forholdet mellom Iran, USA og Israel.
|
| Kjell Dragnesskal snakke om Russland og russisk utenrikspolitikk mot dets nærområder under tittelen "Revansjisme anno 2014: Russlands strategi overfor sine nærområder”.
Kjell Dragnes er tidligere utenriksredaktør i Aftenposten (2007-2013). Med utdanning i bl.a. russisk fra Forsvaret påbegynte han sin yrkeskarriere som journalist i NTB (1973-75). Etter en periode som journalist i NRK (1975-1977) begynte han i Aftenposten: I Aftenposten jobbet han som Moskvakorrespondent (1978-1982, 1995-1997), London-korrespondent (1989-1992) og som utenrikskommentator (1997-2007), før han ble utenriksredaktør.
Kjell Dragnes interesserer seg særlig for energipolitikk, sikkerhet og forsvar, Russland, forholdet mellom Øst og Vest og internasjonal politikk.
|
| Oberst Gjert Lage Dyndal skal snakke om hvordan ny teknologi påvirker maktbruk og krigføring.
Han er avdelingsleder ved avdeling for «Militærmakt, strategi og doktrine» ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen. Han jobbet før det som ledende forsker og prosjektleder innen arktisk teknologiutvikling i Statoil.
I 2009 – 2012 var han dekan ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Han har M.Phil. i krigsstudier og Ph.D. i moderne historie fra Centre for War Studies, University of Glasgow. Blant publikasjonene hans finner vi fire fagbøker, hvoravStrategisk ledelse i krise og krig(Fagbokforlaget, 2010) ogLand-based Airpower or Aicraft Carriers?(Ashgate, 2012) er de viktigste til dagens tema. I tillegg jobber han per tiden med en ny internasjonal bok ommaritim luftmakt, deriblant UAV teknologi.
Han har utgitt flere fagartikler og bokkapitler innen sikkerhetspolitikk, strategi og teknologiutvikling.
|
| Bernt Hagtvet skal snakke under tittelen "Kommer fascismen tilbake? Perspektiver på krisen i Europa i lys av mellomkrigstidens erfaringer med totalitære og autoritære regimer".
Hagtvet er norsk statsviter, humanist og samfunnsdebattant og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på ekstreme politiske bevegelser, demokrati- og menneskerettsstudier, samt folkemordstudier. Hagtvet har tidligere vært forskningsleder og forskningssjef ved Christian Michelsens Institutt i Bergen (1983-1994) og ble ansatt som professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1994 hvor han har jobbet siden.
Hagtvet er aktiv samfunnsdebattant og harbl.a. kritisert totalitære bevegelser på både den politiske høyre- og venstresiden. Hagtvet har blitt tildelt flere prises for sin formidling, herunder FAFO-prisen (1993), Fangenes Testamente (2003), Humanistprisen (2006) og Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo (2009)
|
|
Kate Hansen Bundt er statsviter fra UiO (1992) og Generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité,. Hennes faginteresser omfatter Tysklands politiske utvikling og rolle i Europa, den europeiske integrasjonsprosessen (EU) og de transatlantiske relasjoner (NATO). Bundt var stipendiat ved Humboldt Universitetet i Øst-Berlin under DDR-regimets siste år. Senere var hun tilknyttet Norsk Utenrikspolitisk Institutt fra 1990-93, arbeidet deretter i tolv år som forskningsleder ved forskningsstiftelsen Europa-programmet, før hun etter en periode som uavhengig foreleser, skribent og utenrikskommentator, ble Generalsekretær ved Den Norske Atlanterhavskomité.
Bundt har skrevet en rekke artikler om utviklingen i Tyskland, NATO og EU. Hun holder foredrag og kommenterer fortløpende utviklingen i media. Bundt har vært opptatt av statenes betydning for EUs og det internasjonale systemets utvikling. Siste tilgjengelige publikasjon omhandler eurokrisen og Tysklands rolle og har tittelen «Eurokalypse» (Samtiden nr. 1/2012)
|
| Øyvind Østerud er norsk statsviter og professor i internasjonale konfliktstudier ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Østerud tok doktorgraden sin ved London School of Economics and Political Science i 1974 og har vært professor i internasjonale konfliktstudier ved Universitetet i Oslo siden 1980. Mellom 1998 og 2003 var han leder for Den norske makt- og demokratiutredningen. Han har vært leder for Institutt for Statsvitenskap (1993-1995, 2008-2012), samt visepreses og preses i Det Norske Videnskapsakademi (2008-2011).
Øyvind Østerud er særlig interessert i temaer som geopolitikk og internasjonale drivkrefter, demokrati, styreform og regimeendring, samt suverenitet og nasjonalisme.
|
*Foredragsholderne vil variere fra kurs til kurs. Se den enkelte invitasjon - eller ta kontakt med DNAK - for oversikt over hvilke foredragsholdere som kommer på til de ulike byene.
Atlanterhavskomiteens kurs er rettet mot lektorer i videregående skole, det politiske miljø, embetsverk, organisasjonsliv, media og Forsvaret, men det er åpent for alle som opplever problemstillingen som interessant.