Avgjørende valg i Tyrkia
Søndag går tyrkerne til valgurnene: Ifølge kommentatorer er dette et valg som kan medføre at president Recep Tayyip Erdoğan får det flertallet han trenger for å endre grunnloven uten folkeavstemning og samle makten i egne hender. I denne ukens "Ukens analyse" ser Einar Wigen (UiO) nærmere på situasjonen - der blant annet det kurdiske partiet kan komme til å spille en nøkkelrolle.
Det står som vanlig mye på spill når tyrkerne går til valgurnene på søndag. Tyrkias karismatiske leder Recep Tayyip Erdoğan har polarisert landet. Etter mange år som statsminister gikk han i fjor over i en rent symbolsk presidentrolle, men forsøker nå å gjøre landet om til en presidentstyrt republikk og samle nesten all makt i egne hender.
For å få til dette må hans parti sikre to tredjedeler av parlamentsplassene, som gjør det mulig å endre grunnloven uten å gå til folkeavstemning. På grunn av Tyrkias spesielle valglov får de største partiene langt flere representanter enn deres stemmeandel skulle tilsi. Opposisjonen, som lider av indre splittelser, har mobilisert stort for å hindre at Erdoğan samler enda mer makt i egne hender. Jokeren i valget er det kurdiske partiet som denne gangen stiller med partiliste snarere enn enkeltkandidater. Mye avhenger av hvorvidt de når sperregrensen. Om de ikke kommer inn i parlamentet, ligger alt til rette for Erdoğans ytteligere maktkonsolidering.
Einar Wigen er doktorstipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han leverte nylig sin doktoravhandling "Interlingual and International Relations: A History of Conceptual Entanglements between Europe and Turkey". Wigen er også foredragsholder ved DNAKs IP-kurs for 2015.