Flyktningnasjonen Tyskland
Flyktningkrisen er på alles lepper og er naturlig nok ofte å finne på forsiden av mediene. Generalsekretær Kate Hansen Bundt har gjentatte ganger den siste tiden blitt spurt om ekspertkommentarer knyttet til denne krisen. Ukens analyse er skrevet av generalsekretæren selv, hvor hun anbefaler en kronikk som stod på trykk i Dagens Næringsliv denne uken. God lesning!
Flyktningkrisen i Europa har utviklet seg fra «ille til verre» bare i løpet av den siste uken. Som første land ut gjeninnførte Tyskland søndag kveld midlertidig grensekontroll ved sin sydlige grense. Da hadde Bayern alene mottatt hele 63 000 flyktninger i løpet av to uker. Delstatens mottaksapparat var sprengt og Europa må fordele byrdene mer solidarisk, var den tyske innenriksminister Thomas De Maizierés beskjed, mens han forsikret at tiltaket på ingen måte gjorde slutt på de siste ukers rause «velkomstkultur». En mer rettferdig fordeling av de hundretusener av flyktninger som enten er kommet - eller er på vei - til Europa fra kriseområdene i Midt-Østen og Nord-Afrika, synes ikke å være i sikte. Mandag mislyktes EUs innenriks- og justisministere å komme frem til enighet om hvordan selv 120 000 flyktninger som er ankommet Italia, Hellas og Ungarn skal kunne fordeles på andre EU-land ut fra en rettferdig «nøkkel». Spesielt stritter land fra det tidligere kommunistiske Øst- og Sentral-Europa imot en avtale hvor EU skal kunne pålegge landene å motta en flyktningekvote ut fra innbyggertall, økonomisk bærekraft, arbeidsledighetstall og allerede mottatte asylsøkere. Og mens bilder av fortvilede mennesker på flukt fra krig og nød ruller over TV-skjermene, skyver EU avgjørelsen til et nytt møte i oktober. Samtidig innfører stadig flere EU-land grensekontroll og stiller spørsmål ved EUs evne til å opprettholde en av sine grunnleggende rettigheter sikret gjennom Schengen-avtalen: fri bevegelse av mennesker!
«Er dette en av de mest alvorlige krisene EU har stått oppe i», spør TV2 Nyhetskanalen Atlanterhavskomiteens generalsekretær Kate Hansen Bundt om i mandagens Nyhetssending kl. 1500. Hun har den siste uken blitt hentet til en rekke nyhetssendinger på radio og fjernsyn for å kommentere flyktningkrisen; EUs splittelse og avmakt, og Tysklands rolle. Forstå mer om bakgrunnen for tyskernes dugnadsånd og generøse flyktningpolitikk ved å lese og/eller høre på Atlanterhavskomiteens generalsekretær Kate Hansen Bundt. Ukens analyse er hennes kronikk «Flyktningnasjonen Tyskland» i Dagens Næringsliv.
"Jeg må ærlig si, at hvis vi nå skal begynne å unnskylde oss for at vi viser et vennlig ansikt i en nødssituasjon, da er ikke dette mitt land" - Fritt oversatt sitat fra Angela Merkel, i en anbefalt tysk artikkel i Der Spiegel. Denne bemerkelsesverdige emosjonelle setningen, vil trolig bli husket langt inn i fremtiden.
Se også oversikten over andre innslag i media som omhandler generalsekretæren eller DNAK.
Kate Hansen Bundt er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité. Du kan lese mer om henne her.