Kinas røde keiser
Ukens andre analyse er skrevet av Stein Ringen, internasjonalt anerkjent samfunnsforsker med demokrati og styresett som spesialfelt, Professor emeritus ved University of Oxford og for tiden Visiting Professor ved King's College i London. Ringen skriver i dag om Kina som totalitært diktatur under Xi Jinping.
Verden skuer til Kina og ser en økonomisk gigant. Regjeringer og bedrifter faller over hverandre for adgang til Kinas markeder og kapital. De er blendet og ser ikke Kina som regimet er. De er kortsiktige.
Xi Jinping ble toppleder i 2012. Forventningene var da at med ham kom en ny generasjon av moderne menn til makten og at deres prioritet ville være økonomisk reform. Det slo ikke til. Xis prioritet har vært politisk kontroll.
I sin første periode har han strammet alle diktaturets tøyler. Alt som smaker av opposisjon er knust, selv små grupper av feminister som protesterte mot sjikane i offentlig transport. De ble ikke straffet fordi deres sak var opprørsk, men fordi de organiserte protest. Menneskerettighetsadvokater er anholdt en masse. Sensur og internettkontroll er strammet til, og propaganda og politisk skolering intensivert. Innad i Kommunistpartiet er det disiplin som teller og alle potensielle meningsmotstandere er satt til side under påskudd av anti-korrupsjon. Provinsen Xinjiang i vest med muslimsk befolkning er eksperimentbase for total overvåkning, inkludert med alt av moderne elektronisk teknologi.
Xi tok over et regime av pragmatisk diktatur under kollektiv ledelse. I dag er pragmatisme satt til side av ideologi. Xi har artikulert en nå allestedsnærværende nasjonalistisk fortelling om Kinas foryngelse og storhet, hans «Kina drøm». Kollektive ledelse er forbi, med Xi på pidestallen som eneleder. Under partikongressen ble hans «teori» skrevet inn i konstitusjonen. Nå fjerner partiet det som til nå har vært en begrensning på ti år i presidentvervet og åpner for at Xi kan fortsette som toppleder på ubestemt tid.
Han er den røde keiser, nå keiser på livstid.
Kina er en økonomisk gigant, men det vi burde se når vi skuer øst er en politisk gigant. Folkerepublikken Kina er i dag et totalitært diktatur, inspirert av nasjonalistisk ideologi, med en selvsikker enehersker ved roret. Dette regimets prioritet innad er kontroll og utad dominans.
Vår prioritet burde være å befeste demokratiets overlegenhet over diktaturet og å beskytte våre egne politiske og økonomiske systemer mot kinesisk dominans. Dessverre er det lite som tyder på vilje til å se Kina som det er og evne til finne en omforent strategi for demokratiene til å forholde seg til Folkerepublikken.
Stein Ringen er Visiting Professor ved King's College i London og Professor emeritus ved University of Oxford.