Nobels fredspris 2023: Kvinne - liv - frihet
Med dette slagordet åpnet Nobelkomiteens leder begrunnelsen for at den iranske kvinneaktivisten Narges Mohammadi ble tildelt Nobels fredspris for 2023. Det betydde at hun ble belønnet for sin innsats i iranske kvinners kamp mot systematisk diskriminering og undertrykking. Hun ble også rost for å ha stått opp for kvinners rett til å leve et fullverdig liv og for menneskerettigheter og frihet for alle.
Narges ble født i 1972 i byen Zajan og utdannet seg som fysiker ved Imam Khomeinis internasjonale universitet. Etter studiene arbeidet hun som ingeniør og skrev regimekritiske artikler i reformvennlige aviser. I 2003 engasjerte hun seg i Senteret for forsvarere av menneskerettigheter i Teheran, som ble stiftet av fredsprisvinneren Shirin Ebadi. Etter dette markerte hun seg i kampen mot prestestyret: Hun hjalp fengslede aktivister, ledet en kampanje mot bruk av dødsstraff, og kritiserte regimets bruk av tortur og seksualisert vold mot politiske fanger.
Motstanden kostet henne dyrt. Hun ble arrestert 13 ganger, dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag. Ektemannen og hennes to barn ble tvunget til å flykte til Frankrike. Da hun ble tilkjent fredsprisen, satt hun innesperret i det beryktede Evin-fengselet i Teheran.
Fra fengselet stilte hun seg høsten 2022 i spissen for de kraftigste protestaksjonene i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979. Uroen ble utløst da 22 år gamle Jina Mahsa Amini døde av mishandling etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet for å ikke ha dekket til håret på en, for regimet, anstendig måte. Fylt av sinne strømmet demonstranter ut i gatene og krevde regimeendring med slagordet «Kvinne, liv, frihet». Prestestyret svarte på protestene med harde mottiltak. Over 500 demonstranter ble drept, flere tusen ble såret, og minst 20 000 ble arrestert.
Nobelkomiteen la vekt på at Narges innsats var i tråd med Alfred Nobels testamente, fordi hennes rettighetskamp fremmet «folkenes forbrødring». Nok en gang valgte komiteen å sette forfølgelsen av modige kvinner i Midtøsten på dagsordenen. Det begynte i 2003 da den iranske advokaten Shirin Ebadi mottok prisen for sin kamp for kvinners og barns rettigheter. I 2011 ble den jemenittiske journalisten Tawakkol Karman hedret for å ha stiftet organisasjonen Journalister uten lenker som sto opp for ytringsfrihet og demokrati. Tre år senere fikk den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai fredsprisen for å ha bekjempet Talibans terrorstyre og forsvart alle barns rett til utdanning, og i 2018 ble jesidiske Nadia Murad fra Irak prisvinner for å ha avslørt og bekjempet den ekstreme islamistbevegelsen IS bruk av seksualisert vold i krig.
Prisen til Narges Mohammadi kan settes inn i en jubileumssammenheng. I 2023 var det 20 år siden Ebadi ble prisvinner, og det er 75 år siden FN vedtok Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Samtidig er det relevant å se utmerkelsen på bakgrunn av kvinneflertallet i Nobelkomiteen, samt Talibans nådeløse forfølgelse av kvinner i Afghanistan.
Nobelkomiteen håper at prisen vil legge press på det iranske regimet slik at Narges slippes fri og blir i stand til å motta prisen i Oslo. Men det er lite som taler for at ønsket blir oppfylt, og i et intervju med New York Times viste hun sin kampvilje: «Nobels fredspris vil helt sikkert gjøre meg mer målbevisst, utholdende og håpefull. (...) Jeg vil fortsette å kjempe mot nådeløs diskriminering, tyranni og kjønnsbasert undertrykkelse som de undertrykkende, religiøse myndighetene står bak, helt frem til frigjøringen av kvinner.» Det var et signal fra et frihetssymbol som inspirerte til fortsatt motstand.
Den Norske Nobelkomite er et skjold for forsvaret av det liberale demokratiet og universelle felles verdier. Særlig utfordrende er angrepene på den internasjonale rettsordenen på grunn av krigsforbrytelser. Derfor er det mye som taler for at Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) eller Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er blant favorittene til nye fredspriser.
Andre aktuelle kandidater er personer og organisasjoner som innfrir kravet i Alfred Nobels testamente om «avskaffelse eller reduksjon av stående armeer». I vår tid vil det si fortsatt kamp mot atomopprustning.
For videre lesing:
NRK: Vil fortsette kampen selv om jeg må tilbringe resten av livet i fengsel
BBC: Narges Mohammadi: Iranian woman jailed for rights work wins Nobel Peace Prize
PRIO: Does the situation in Iran call for a second Nobel Peace Prize?